2014 m. birželio 8 d., sekmadienis

Geros knygos apie vaikų auklėjimą

Ieškojau, ką galėčiau rimto perskaityti apie vaikų auklėjimą. Knygų gausu, bet kai kurios yra tiesiog lengvų romanų lygio, o juk norisi pasisemti ŽINIŲ tiek apie pačių vaikų fiziologiją, fizinė ir psichikos raidą, kad iš tiesų suprastume jų mąstysena ir galėtume užsiimti rimtu lavinimu!

Interneto platybėse lietuvių kalba tokių sąrašų radau tik kelis (Austėjos blogas, Pozityvi tėvystė, Psichologė Jurga), tad pasitelkus supermamų išmintį, šiek tiek paanalizavus sudariau tokį sąrašą. Skaitantiems angliškai bus dar vienas.

Taigi, sekantis žingsnis bus pasiskolinti ar nusipirkti šias knygeles (turėtų atsirasti ir skiltis kas ir kur jas parduoda) ir parašyti savo recenzijas.


Gary Chapman, Ross Campbell. Penkios vaikų meilės kalbos. Kaip išmokti vaiko meilės kalbą. Vilnius 2008, Alma littera.
Knygos autoriai ilgai dirbę atskirose srityse sutuoktinių santykių (Gary Chapman) ir psichiatrijos (Ross Campbell) rašo apie vaikų troškimą būti mylimiems. Iš šio teisėto lūkesčio neišsipildymo kyla pyktis ir blogas vaikų elgesys. Tėvams siūlomi būdai su pavyzdžiais, kaip išreikšti meilę vaikui geriausiai suprantama kalba. Tik besąlyginė vaikų meilė stiprina tarpusavio santykius ir vaikų pasitikėjimą savimi ir aplinka. Pirmą kartą knyga išleista 1997 m.


Detalus knygos turinio aprašymas

Nemokamai knygą parsisiųsti galima čia

Martha Heineman Pieper, Ph.D., William J. Pieper, M.D. Išmintinga meilė: jautrumu paremta drausmės alternatyva, padėsianti jums tapti geresniais tėvais, o jūsų vaikams užaugti visaverčiais žmonėmis. Vilnius, 2011, Katalikų pasaulio leidiniai.
Išmintinga meilė yra kantrumu bei rūpesčiu paremtas vaiko ugdymo kelias, kurį sukūrė ir išbandė vyro ir žmonos, mokslo daktarų Martos Heineman ir Viljamo J. Piperių „komanda“. Ši meilė tėvus moko matyti pasaulį vaiko akimis, kurios kiekvienoje vystymosi pakopoje į jį žvelgia vis kitaip. Išmintingai mylėti – reiškia puoselėti vaiko vidinės laimės jausmą, kuris geriau nei bet kas kitas užtikrina, kad vaikas augdamas išmoks kontroliuoti savo elgesį, bus atsakingas, pasitikintis savimi ir sugebės visapusiškai išplėtoti savo žmogiškąjį potencialą. Kny­go­je daug prak­ti­nių pa­ta­ri­mų, psi­cho­lo­gi­nių įžval­gų, pa­grįs­tų iš­min­tin­ga vai­kų auk­lė­ji­mo fi­lo­so­fi­ja, pa­vyz­džių, kaip šei­mo­je su­kur­ti pa­lan­kią, tar­pu­sa­vio prie­rai­šu­mo ku­pi­ną at­mo­sfe­rą.
Šią reikšmingą knygą privalėtų po ranka turėti visi tėvai, kurie nori, kad jų vaikai augtų rūpestingi, atsakingi ir nekeltų problemų aplinkiniams.
Komentaras: bernardinai.lt

Adele Faber ir Elaine Mazlish. Kaip kalbėti su vaikais, kad jie klausytų ir kaip klausyti, kad vaikai kalbėtų. Vilnius, 2009, Vaga.
Tai praktiškas ir aiškus gidas tėvams, norintiems efektyviai bendrauti su savo vaikais. Gausybė aprašymų, pavyzdžių ir iliustracijų pateikia paprastos informacijos ir žinių, kuriomis tėvai gali nedelsiant pasinaudoti praktiškai – mokytis kalbėtis bei spręsti problemas. Tai knyga, kuria galima naudotis individualiai arba grupėse, o joje aprašomi būdai yra tinkami visiems vaikams nepriklausomai nuo jų amžiaus. Jau klasika tapęs kūrinys šiuo metu yra toks pats aktualus ir naudingas kaip ir tuomet, kada pirmą kartą pasirodė prieš trisdešimt metų.
Recenzija

Nemokamai knygą parsisiųsti galima čia

John Gray. Vaikai, kilę iš dangaus. Vilnius 2001, 2010 Alma littera.
Knygoje autorė dėsto visiškai naują požiūrį į vaikų auklėjimą - kaip suteikti vaikams laisvę ir juos nukreipti taip, kad atsiskleistų tikroji jų asmenybė
Pozityviai ugdyti vaikus nelengva, tačiau tai gali daryti stebuklus.
Viską, ko reikia asmenybei augti, jie jau turi. Jūsų, kaip tėvų užduotis - padėti jiems atsiskleisti ir tapti:
  • valingiems ir paslaugiems, o ne tik paklusniems;
  • nuoširdžiai atjaučiantiems, o ne iš pareigos padedantiems tėvams;
  • nemeluojantiems ir neapgaudinėjantiems;
  • pasitikintiems savimi ir sugebantiems jaustis laimingiems su mama ir tėčiu.
Ruth Peters. Nebijokite drausminti vaikų. Vilnius 1999, Tyto alba.
Knygoje rašoma apie tai, koks svarbus auklėjime nuoseklumas, taisyklės, aiškumas, kad nereikia vaikų saugoti nuo kasdienių nusivylimų ir pildyti jų užgaidas. Aptariami manipuliuojantys, “klaidžiojančios sąžinės”, nesantaiką kurstantys vaikai bei kaip juos reikėtų auklėti. Knygoje gausu praktinių patarimų (ypač tinkančių ikimokyklinukų ir pradinukų tėvams), mini testų, yra patarimų ir vienišiems tėvams.
Keli aprašymai: Austėjos blogas, Kitas blogas

Senas leidimas, knygos nėra pirkti, bet yra bibliotekose.

Rudolf Dreikurs, Vicki Soltz. Laimingi vaikai. Iššūkis tėvams. Vilnius 2007, Vaga.
Knygoje vaikų psichiatras dr. Rudolfas Dreikursas, šios knygos autorius, pataria nei nuolaidžiauti jiems, nei bausti, o tapti vaikų draugais.Knygoje rasite vaikų psichiatro siūlomus naujus auklėjimometodus, grįstus demokratiniais principais. Pateikdamas daugybę naudingų pavyzdžių, jis moko tėvus ir pedagogus, kaip bendrauti su neklusniais vaikais, kaip juos auklėti ir lavinti.Tėvai nebežino, kaip šiais laikais elgtis su vaikais. Autorius nesiūlo nei nuolaidžiauti jiems, nei bausti, tėvai turi būti vaikų draugai, suprasti jų elgesį ir su meile disciplinuoti. Tai klasikinis vadovas tėvams ir pedagogams.
Zariana ir Nina Nekrasovos. Liaukitės vaikus auklėti, padėkite jiems augti. 2008, Mijalba.
Knygoje nerasite nė vieno patarimo ar taisyklės, užtat joje gausu testų, žaidimų ir eilėraščių. Be to, yra sakytum „raktinių šnibžtelėjimų į ausį“ tėvams, kaip elgtis kiekvieną dieną ir beveik kiekvienu atveju. Tačiau tie „šnibžtelėjimai“ čia ne todėl, kad viskas būtų daroma „pagal knygą“, o kad suaugusieji pamatytų pasaulį taip, kaip jį mato vaikai, ir iš jų išmoktų būti laimingi, kupini džiaugsmo dabar, o ne tik paskatinti ar pagirti.
Julija Gippenreiter. Bendrauti su vaiku. Kaip? Vilnius, 2008, Nandanas.
Knygos pasisekimą lėmė retas mokslinio gilumo ir paprastumo, teksto aiškumo derinys. Knygoje atsiskleidžia ne tik didelis autorės profesionalumas, bet ir jos asmeninė patirtis, daugelis siužetų, aprašytų knygoje, paimti iš realių jos didelės šeimos įvykių, kalbama apie tai, kaip sukurti nuoširdžius santykius su vaiku, ką daryti, kad jis klausytų, kaip pataisyti pašlijusius santykius.
Autorė - trijų vaikų mama, penkių anūkų senelė ir dviejų proanūkių prosenelė. Daugelis siužetų, aprašytų knygoje, paimti iš realių jos didelės šeimos įvykių. Julija Gippenreiter - Maskvos valstybinio universiteto profesorė, garsi mokslininkė ir talentinga pedagogė, daugybės straipsnių, monografijų, mokomųjų priemonių autorė. Moksliniai autorės interesai apima įvairias sritis - nuo pažinimo psichologijos iki asmenybės psichologijos. Paskutiniais metais J. Gippenreiter intensyviai dirba praktinės psichologijos srityje: veda mokymus, konsultuoja vaikų ir šeimos problemų klausimais.
Supermamos komentaras. Tik ją perskaičius perpratau visą sistemą, apie ką kalba visi be išimties psichologai.

Dorothy Einon. Ankstyvasis ugdymas. Vilnius, 1998, 2003, Egmont.
Tėvams suprantama kalba aiškinami vaiko vystymosi ypatumai nuo kūdikystės iki mokyklos, padedama įsijausti į vaiko pasaulį - ką ir kaip jie jaučia, suvokia, kaip mąsto. Knyga ne tik apie vaiko maitinimą, migdymą ir slaugymą, bet ir apie jo dvasios ir proto žadinimą.
Spalvotos nuotraukos, naudingos lentelės ir gyva vaikams - parinkti lietuviški tradiciniai žaidimai, tautosakos kūrinėliai.
Senas leidimas, nėra pirkti, bet yra bibliotekose.

Dr. Lawrence, E.Shapiro. Kaip ugdyti vaiko emocinį intelektą. Vilnius, 2008, Presvika.
Tyrimai rodo, kad emocinis intelektas - socialiniai ir emociniai įgūdžiai, kurie sudaro vadinamąjį charakterį - daug svarbesnis vaiko sėkmei už kognityvinį intelektą, matuojamą IQ. Priešingai nei IQ emocinį vaiko intelektą galima ugdyti visuose jo amžiaus tarpsniuose. Knygoje autoriai atskleidžia, kaip išugdyti tokius vaiko gebėjimą sėkmingai įsitraukti į grupę, įveikti sunkumus, atskleisti save, išspręsti konfliktus ir t.t Autorius pateikia žaidimų, testų ir praktiškų vaiko auklėjimo būdų, kuriuos taikydami padėsite savo atžalai įveikti šių dienų emocinį stresą ir įprastus kiekvieno amžiaus tarpsnio sunkumus.
Apie vaiko sugebėjimo prisitaikyti ugdymą, polinkį siekti, pesimizmo naikinimą ir t.t. Yra labai neblogų dalykų, kas rimtai domisi. žaidimai vaikams vyresniems aprašyti.



Daugiau knygų apie vaikų auklėjimą, auginimą ir lavinimą nemokamai galite atsisiųsti iš čia.

Knygas galima pasiskolinti bibliotekose Lietuvos bibliotekų katalogas. Įvedus pavadinimą ar autorių, parodys, kokiose bibliotekose yra. Ir visos šio sąrašo knygos yra Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje.







Šaltiniai:
Supermama
Leidėjų knygų aprašai
Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras 

Atnaujinta 2015-03-28

1 komentaras:

  1. tikrai labai geros knygos, ne vieną yra tekę skaityti https://fantastinesknygos.lt Rekomenduoju ir šią nors stilistika kitokia, bet vertas dėmesio kurinys.

    AtsakytiPanaikinti